RSS

сряда, 29 август 2012 г.

Сватбена годишнина

Всяка година хиляди двойки по целия свят, се вричат във вечен семеен съюз. Някои избират да направят пищно и понпозно тържество, други залагат на традиционните и по-семпли тържества, а трети, избират да избягат от шума и навалицата и да се отдадат на любовта. Но без значение какъв е, сватбеният ден е един специален, незабравим и красив празник за всички влюбени. Като всеки празник и този минава като един бърз миг, но традициите повеляват, в годините след това, този ден да се чества като празник. Всяка следваща година семеен живот, се отбелязва тържествено, като всяка годишнина има конкретна символика, изразяваща заздравяването на  връзката между партньорите. 
И както за сватбите, така и за годишнините няма определени правила и норми, как трябва да се празнуват. Всяка двойка, сама за себе си, най-добре може да избере вида на празника. Идеята е, този ден да не се забравя. В днешно време, все по-малко хора честват годишнините си. Но независимо дали са кръгли или не, в началото или в разгара на съвместния живот, не пропускайте да ги отбелязвате. Това е рожденният ден на вашето семейство. Няма значение. дали ще направите мил жест към партньора си; ще се отдадете на спонтанността или ще организирате специално тържество - важното е да не пропускате този ден!
Изтичайте до близкия цветарски магазин, наберете полски цветя или пазарувайки, вземете връзка моркови от пазара и й ги поднесете с най-влюбения подглед и най-искрената усмивка, на която сте способни! А за тези, които държат да поднесат и подарък, ето някои насоки, според типа годишнина:
Първа годишнина от сватбата  - Памучна (басмяна) сватба. Наречена е на името на тази най-проста текстилна материя, защото се смята, че една година след сватбата празникът вече е преминал в делник за младото семейство. С една дума, тече семейното ежедневие. Празнува се с шампанско. Подаръците по повода са памучни дрехи, хавлии и кърпи;  а цветята - момини сълзи.
Втора годишнина от сватбата - Хартиена сватба. Това е сложен период за съпрузите. Както се къса хартията с лекота, така и отношенията могат да се разрушат. Подаръците за тази годишнина са хартиени. Може да съберете писмата, които сте си разменяли през годините, завързани с обикновен канап, или поставени в картонена кутия; любовен стих или посвещение, написано върху красива хартия също е добър вариант; мини свитъци с признанието "Обичам те", на различни езци; свитъци с обещания и признания; картички; албуми със снимки; колажи и т.н. Подходящите цветя за този повод са карамфили.
Трета годишнина от сватбата – Кожена сватба. Трите години съжителство се счита за важна стъпка в отношението между съпрузите. Отношенията са достатъчно силни, но са и гъвкъви като кожа. Подаряват се кожени изделия - дрехи и аксесоари, а цветето, отговарящо на празника е слънчоглед.
Четвърта годишнина от сватбатаЛенена сватба. Отбелязва свежестта на връзката и все още крехките семейни отношения. Подходящи подаръци са дрехи и спално беьо от лен, а съответстващото цвете - хортензия.
Пета годишнина от сватбата - Дървена сватба. Предполага се, че за пет години отношенията са узрели достатъчно и могат да се асоциират с якостта на вековно дърво. Това е първата сватбена годишнина, която се празнува в по-голяма компания. Както дърветата се чувстват най-добре на открито, така и най-доброто място за дървената сватба е сред природата – на планина, край езеро, на поляна с барбекю. Според древната традиция, ако тази година двойката са засадили дървета, тя ще се наслади на пра-пра-внуци. Подаръците, които се разменят, са направени от дърво, а цветята за празника са маргаритки. 
Шеста годишнина от сватбата - Цинкова сватба. Името й напомня, че също като съдовете от този материал, и връзката има нужда от лъскане от време на време. Подходящи подаръци са аксесоари от желязо, а подходящото цвете за този ден - кала.
Седма годишнина от сватбата - Медна сватба. Много хора вярват, че това е критична година. И като залог за бъдещето щастие съпрузите си разменят медни съдове за дома, медни монети или аксесоари. Подходящи цветя за тази годишнина са фрезиите.
Осма годишнина от сватбата - Тенекиена сватба. Символизира подновяването на семейните отношения. В потвърждение на това, че семейният живот се върти главно около кухнята и прозаичните неща от всекидневието, се подаряват лъскави домакински съдове, предмети и аксесоари за кухня. Като допълнение към подаръка, вземете букет от люляци. 
Девета годишнина от сватбата – Керамична сватба.  Всяка година, семейните отношения стават силни и по-силни като добър чай. Керамични чаши пълни с чай, са символ на красотата на семейните отношения, тяхното единство и богатство. Подарява се порцелан, а подходящите цветя за повода са макове.
Десета годишнина от сватбата - Цветна сватба. Десет години са достатъчно време съпрузите да са се опознали максимално добре, дори да са се заобичали още повече. Съпругът дава на жена си букет от рози като символ на любовта, вярата и надеждата за следващото десетилетие. Това е първият юбилей на семейството. На гости се канят всички по-важни лица, присътвали на сватбата – кумовете, шаферите. Празнува се с много рози. Подаряват се саксийни насаждения и червени рози. 
Единадесета годишнина от сватбата - Стоманена сватба. Подаряват се изделия и аксесоари с цвета на стоманата. Подходящото цвете за празника е лале.
Дванадесета годишнина от сватбата - Никелова сватба. Добър подарък са бижута: пръстени, обеци и гривни. А подходящите цветя за тази годишнина са божури.
Тринадесета годишнина от сватбата - Дантелена сватба. Символ на тази годишнина е светлината, деликатна и нежна като любовта. Популярни подаръци са дантела и вълна. Букет от хризантеми, е подходящ за този ден.
Петнадесета годишнина от сватбата - Стъклена (Кристална) сватба. Стъклото е символ на прозрачността и чистотата в отношенията на съпрузите. Семействата, които са си дали обети или клетви за вярност, могат да ги подновят или просто да ги повторят. Подаряват се кристални предмети, чаши и аксесоари. Подходящо допълнение са свежи нарциси.
Осемнадесета годишнина от сватбата - Тюркоазена сватба. Тюркоазът е символ на красота, нежност и чувствителност, на живот на цялото семейство, а не само на съпрузите. На тази годишнина подаръците са бижута от тюркоаз.
Двадесета годишнина от сватбата – Порцеланова сватба. По традиция се подаряват порцеланови сервизи. Символиката се крие във факта, че семейството е от толкова време заедно, че има нужда да поднови някои ежедневно използвани неща. Подаръците са порцеланови сервизи и аксесоари от порцелан, а подходящите цветя за тази годишнина - лилиуми.
Двадесет и пета годишнина от сватбата -Сребърна сватба. Този четвъртвековен юбилей, е чудесен повод за официалнно голямо тържество! За толкова време семейството вече има деца, понякога дори и внуци. На празника се събира цялото семейство. Традицията повелява съпрузите да си разменят сребърни пръстени, които носят заедно със сватбените си халки. Подарява се сребро, а букетите за празника са от ириси.
Тридесета годишнина от сватбата - Перлена сватба. Символ на перфектни отношения между съпрузите. С названието си, напомня за това, че тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица. На този ден на съпругата се подарява огърлица или накити с перли. Подходящи цветя към перлите са лилиите.
Тридесет и пета годишнина от сватбата - Ленена сватба. Това е един междинен юбилей, но все пак юбилей! На този ден съпрузите обогатяват покъщнината. Купуват се ленени покривки, кувертюри, пердета. Цветята, които да изберете за  тази годишнина са гладиоли. 
Четиридесета годишнина от сватбата - Рубинена сватба. Счита се, че рубинът е камъкът на любовта, огъня и страстта. Към сватбените халки може да се инкрустира по едно малко рубинче. Подарява се пръстен или накит с рубин. Към рубините, добавете цветя от латинка.
Четиридесет и пета годишнина от сватбата - Сапфирена сватба. Сапфирът е камъкът на верността и доброта, символ на многогодишните съпружески отношения. Подарява се пръстен, накит или аксесоар със сапфир.
Петдесета годишнина от сватбата - Златна сватба. Тази годишнина е най-богато отбелязваната годишнина. Освен с ценността на златото, името на годишнината се свързва и с осъзнаването, че щастието на съпрузите да са заедно, да се събуждат и да заспиват един до друг и да делят всичко поравно е равносилно на това богатство. Традицията повелява да се покажат всички неща, запазени от сватбения ден – роклята, воалът, костюмът. Старите сватбени халки се заменят с нови. Подаряват се златни бижута. За тази златна годишнина изберете теменужки или виолетки.
Петдесет и пета годишнина от сватбата – Изумрудена сватба. Символизира съюзът между съпруг и съпруга, красив като изумруд. Подаряват се бижута и аксесоари с изумруд.
Шейсета годишнина от сватбата Диамантена сватба. Този ден показва, че нищо вече не може да разруши този брак., съпрузите се радват на здраве и дълголетие. Подарява се пръстен или накит с диамант.
Шейсет и пета годишнина от сватбата – Желязна сватба. Желязото символизира любов и надеждност. Съпрузите се наслаждават на вниманието на своите деца и внуци.
Седемдесета  годишнина от сватбата – Благодатна сватба. Не остава нищо друго освен сълзи от щастие.
Седемдесет и пета  годишнина от сватбата – Коронна сватба. Коронован дълъг и щастлив живот заедно. Да си 75 години заедно с любимия човек – не е ли това най-красивия подарък за предаността и любовта, съпътствали и двамата съпрузи в общия им житейски път!
Осемдесета годишнина от сватбата - Дъбова сватба. Осемдесет години след сватбата е доста трудно постижим повод, но щом има празник, значи има и хора, които да го празнуват. 
Стотна годишнина от сватбата - Червена сватба. "Хвала на тези, които я доживеят!"
В днешно време, пожелавам да има повече двойки, които да отпразнуват заедно и с любов златната си сватба! А за всички останали празници, не забравяйте - истински значими, са малките неща!

                                          * * * * *
За тази публикация, ме вдъхновиха моите прекрасни родители, които в Неделя отпразнуваха тридесет и третата си сватбена годишнина. И не защото са моите родители, но те са едни прекрасни хора, които нито за миг, не спират да се подкрепят, да си вярват, да се обичат, да преодоляват всяка трудност и радост заедно и да държат един на друг. Въпреки противоречията и разминаванията понякога, никога не губят добрия тон. Когато не успяват да постигнат консенсус, правят компромиси; друг път са единодушни в действията си и така цели 33 години. Никога не пропускат годишнина, а напротив - всяка година в разгара на лятото, си честитят празника и си пожелават още дълги години да бъдат живи, здрави и винаги заедно. Те са пример за едни истински и здрави семейни отношения, достойни за подражание.
Тази година се случи така, че на празника не бяха заедно. Затова, татко ме помоли да направя картичка за мама, с която да я изненада. Разбира се, извадих материали, които до сега ме беше жал да използвам и направих една картичка пропита с любов. Освен любовта, искам да им пожелая единствено да бъдат живи и здрави, за да се радват и на предстоящите семейни празници!  Ще включа картичката при Двете елши  и тяхното Августовско предизвиателство - Сватбени емоции, а също така и в играта на Боряна по слуай една година от началото на блога й.

  7 коментара:

  isi каза...

  Благодаря ти за пълната и точна информация!Честит празник на твоите родители-още дълги години да са заедно,а картичката ти е наистина много хубава и със сигурност майка ти ще е очарована...!

  arcadia каза...

  Кейт, чудесна картичка си направила за своите родители! Дълги години да споделят любовта си в крепко здраве и разбирателство!

  Deni каза...

  Чудесна картичка1Влюбените котенца са много сладки и чаровни!

  Katya Kovacheva каза...

  Благодаря ви момичета за пожеланията! Майка ми много си е харесала картичка, коеот ме прави още по-щастлива :)

  Bo каза...

  Много мило и хубаво ми стана, като прочетох публикацията ти. Твоите родители са страхотен пример за всички ни! А картичката е много романтична и с истинско послание! Благодаря, че се включи в моето предизвикателство! Успех!

  Мария каза...

  Благодаря ти мила Кате. Картичката наистина е чудесна и успя да ме трогне.А още повече ме трогнаха хубавите думи, изречени от татко (може би и с ваше подсказване). Беше много мило.Дай Боже на повече хора такива мили жестове и думи.

  Katya Kovacheva каза...

  За най-добрите родители - най-хубавите картички! А думите са си на татко, ние нямаме заслуга за тях :)

  Публикуване на коментар

  С нетърпение очаквам и чета всеки ваш коментар!
  Благодаря, че се отбихте в моето пространство!