RSS

сряда, 10 април 2013 г.

Време за ОбичанеИсторията, която искам да ви споделя, подхожда много повече на един по-зимен месец, в началото на годината, но пък е пряко свързана с картичката, която ще ви покажа. Попаднах преди месеци на тази история, съвсем случайно, доказвайки езиковите си знания в една институция. Може би доста от вас я знаят, но мен дотолкова ме впечатли, че остана в съзнанието и ми се прииска да ви я споделя и да я пресъздам в картичка.

* * * * *
В древен Рим, по време на управлението на император Клавдий II, който бил умопомрачен и свиреп воин, армиите му нямалп достатъчно на брой войници, от които той се нуждаел. Клавдий, не можел да установи причината, защо все повече млади хора, не искат да се присъединят към армията и да се впуснат в битка. Накрая, той установил, че младите мъже не искат да напускат своите съпруги, семейства и приятелки, за да влязат в армията. За да се поправи това, императорът издал нов закон и отменил всички бракове и годежи в Рим.
В същото това време, в Рим живял един свещеник на име Валентин. Той не признавал новия закон на императора, и отказвал да го спазва. Продължил да извършва тайно сватбени церемонии. Въпреки, че живеел в постоянен страх, че ще бъде заловен от войниците на император Клавдий, той упорито продължил да прави това, което вярвал, че е правилно. На края, дошъл денят, в който епископ Валентин, бил заловен свързва мъж и жена, в свещен брак. Тогава войниците го завели пред трона на император Клавдий и императорът отредил, епископът да бъде убит за нарушение на закона.
Докато свещеникът бил в затвора, в очакване на екзекуцията си, много млади двойки хвърли в килията му бележки с послания за благодарност, придружавани от цветя и други подаръци.
Сред хилядите млади хора, които се възхищавал на свещеника, за неговата постъпка, била и дъщерятя на надзирателя на затвора. Баща й, й позволявал да посещава епископ Валентин в килията му. По време на тези посещения, двамата говорили, смеели се и споделяли мислите си. Дошъл денят, в който било планувано епископ Валентин да умре, 14 февруари, 270 годината. Докато чакал войниците да дойдат и да го отведат, епископ Валентин написал бележка на момичето, с която й казвал, че я обича. Той го е подписал простичко: "От твоя Валентин."

През 496 г., епископ Валентин, бил канонизиран за светец от католическата църква и избран за покровител на всички влюбени, а 14 Февруари бил обявен за денят на Св. Валентин. Години по-късно, сещайки се за това, на което ги учел Валентин и за неговата постъпка, хората започнали да си разменят малки бележки, цветя и подаръци.

* * * * *
Не е нужно да чакате някой конкретен празник, за да докажете или споделите любовта си към някого. Правете го ежедневно, така и вие и хората около вас ще бъдете по-щастливи! Не се оправдавайте с липса на пари и време; не е нужно да разменяте грандиозни подаръци, по-важно е това, което правите да е продиктувано от сърцето. Един мил жест, една малка бележка с мило послание или цвете от женицата при подлеза, биха стоплила сърцето на всеки. Не чакай денят на Св.Валентин! Всеки ден е време за Обичане.


 Ще включа картичката в CCH #142 - Добавете висулка

2 коментара:

Iva каза...

Кате,много ме радва твоя поглед върху това ,всеки ден да пръскаш любов ,а малкото ключе е сигурно от едно голяяяямо сърце.Благодаря ти за участието в Щурото предизвикателство.Желая ти успех :)

Ellen каза...

Lovely card, well done! Thanks for joining us at The Crazy Challenge.

groetjes, Ellen

Публикуване на коментар

С нетърпение очаквам и чета всеки ваш коментар!
Благодаря, че се отбихте в моето пространство!