RSS

понеделник, 16 март 2015 г.

Шарена.....Гайда

Тази седмица, ще бъде шарено!
Шарена Гайда!
Чували ли сте го това, словосъчетание? Ако не сте, е крайно време!
Шарена Гайда - е магия, това е енергия, това е стил, това е щастие, това е ритъм, това е страст, това е любов, това е... една сбъдната мечта!
Мечтите се сбъдват... трябва силно да ги искаш, трябва силно да вярваш и трябва да влагаш цялото си същество и... те вече не са мечти!
Шарена Гайда е сбъднатата мечта на група приятели (сред които, донякъде и аз), решили през пролетта на 2012 г., да основат собствен клуб, за да танцуват и разучават нови хорца за удоволствие. Водени от идеята да популяризират българският фолклор, те дали гласност за Началото на клуба.... Много скоро ентусиазмът и страстта, с който танцуват танцьорите, завладява и съвсем непознати. Само месец по-късно клубът се разширява. Днес, три години от началото, в клуба танцуват над 70 човека; като възрастова граница няма... Най-малката ентусиастка е само на 2 години и няма търпение да се хване на поредното хоро, а когато то свърши настойчиво иска: "Пак! Пак!".
Ръководител е младият и изключително талантлив и енергичен Димо Александров, който носи любовта към народните танци и традициите, от ранна детска възраст. През трите години, клубът участва на много местни и международни фестивали, отличен е с редица награди и призове. Но най-голямата награда, са усмивките по лицата на танцуващите, след поредните прекарани 2 часа в залата. Защото желанието да танцуваш с мерак, е по-голямо от желанието за изяви и награди. Защото няма човек, който да е наблюдавал как танцуват танцьорите и нещо да не е трепнало в него; да не се е породила дори частица желание да се научи да танцува. Защото точно това е идеята на българския фолклор - да разпалваш огън, от една едва мъждукаща искрица.

Това, което отличава КФ "Шарена Гайда", от всички останали клубове е факта, че тук всички са приятели, с много любов към танците; всички тук сме част от едно семейство или както го наричаме  - голямото "Гайда-семейство". Всички празници, се превръщат в специални и незабравими, благодарение на уникалните изненади, в чест на празнуващия. А всички делници стават празници, щом сме заедно. Криво ли му е на човек, тежко ли му е - отива в "Гайдата" и забравя за проблемите си; тръгва си като нов човек.
Мисията на клуба, е да популяризира българският фолклор и традиции и да докаже на хората, че изкуството се състои не в това да танцуваш безупречно, а да танцуваш с всяка една частица на тялото си; да влагаш цялото си желание и страст; да го правиш от сърце и душа! Ето, затова КФ "Шарена Гайда" е единствен и неповторим!
https://www.facebook.com/events/713584328760356/
По случай третият си Рожден Ден, КФ "Шарена Гайда", организира самостоятелен Концерт-спектакъл. Събитието ще се състои на 22.03.2015 (Неделя), от 19.00 часа, в зала 1 на Фестивален и Конгресен център, гр.Варна. И типично по "гайденски", ще е изпълнено със смесица от емоции и изненади. Гордост и умиление, пред богатствата на българския фолклор; сълзи на радост и на възхищение, от чутото и видяното; прилив на енергия и вяра, че всичко може да се случи, стига да го искаш истински. Това са част от състоянията, през които ще преминат, всички гости, решили да се насладят на 90 минутния спектакъл. Отърсете се от ежедневието и проблемите, подарете си празник и не пропускайте събитието, за което дълго след това ще се говори. 
КФ "Шарена гайда", има с какво да ви изненада!

Аз ще ви изненадам и с поредното мое творение, което подготвих по поръчка на една от създателките и танцьорките в клуба - Маги - по случай нейният рожден ден. Това са благодарствени папируси, които трябваше задълително да бъдат на фолклорна тематика. И тъй като тя, като излъчване е цветна и колоритна, реших да смеся куп ярки цветове, които да символизират черга. Естествено не можем да минем без символите за късмет, здраве и благополучие. Резултатът са много жизнерадостни свитъци. А в някоя от следващите публикации, ще ви покажа и представата на Маги за тях. Така се получиха два вида фолклорни папируси.
 
 
 
Ако и вие сте изпитали поне част, от това, което изпитах аз, докато писах всеки един ред от настоящата статия, не пропускайте да се запознаете по-отблизо с КФ "Шарена Гайда". И в случай, че пропуснете концерта, не пропускайте и всичко останало! Харесайте страничката във Facebook и се запознайте с нашите снимки и видеоклипове.

3 коментара:

Боряна Христозова каза...

Искрено се възхищавам на вашия клуб, следя отблизо всички ваши изяви и преживявам всеки успех! Имате невероятно талантлив и отдаден на каузата ръководител, който успява да превърне всеки отделен член на клуба в неделима част от общото цяло. Сигурно малка част от вас си дават сметка колко трудно е това. Искам да ви кажа, че се възхищавам на всички, които познавам от "Шарена Гайда" за ентусиазма, съпричастността и чувството на колективизъм и отговорност, които сте развили - това е, което всъщност прави един танцов клуб СЕМЕЙСТВО. И много се радвам, че се доказва твърдението " Усмихвай се и показвай любовта си - и двете се препредават" . Точно това прави вашият ръководител и аз знам откъде го е придобил :) Много, много ви се радвам, желая ви още по-големи успехи и с голямо удоволствие ще празнувам с вас третият ви рожден ден!

Katya Kovacheva каза...

Благодаря, Боряна, за чудесните и искрени коментари! Точно в това е истината и магията - един човек да обедини около себе си и идеята си, десетки други хора. Малко хора владеят това изкуство и за наша огромна радост, Димо е един от тях! Танцовият ни клуб е това, което е, благодарение на неговата човечност, съпричастнос и искреност!

Blogger каза...

Ever wanted to get free Facebook Likes?
Did you know that you can get these ON AUTOPILOT AND ABSOLUTELY FOR FREE by getting an account on Like 4 Like?

Публикуване на коментар

С нетърпение очаквам и чета всеки ваш коментар!
Благодаря, че се отбихте в моето пространство!