RSS

събота, 17 септември 2016 г.

За фолклора с любов

Здравейте, мили същества!
На този светъл празник се появявам, за да ви поздравя. Да ви поздравя за Вярата, Надеждата и Любовта, с които живеете живота си. Днес празнуваме всички, защото в живота на всеки ни има любов; защото всеки носи в себе поне мъничко вяра; защото всички сме изпълнени с надежда, за нещо предстоящо. Животът е прекрасен подарък, опакован с тези  истински усещания. Точно за едно  усещане ще ви разкажа днес - за любовта; любовта към фолклора.
Напоследък тази любов се засилва в мен, а с нея и желанието ми, да съхраня и предам традициите ни нататък. На думи изглежда лесно, но в действителност, това, което искам да постигна, изисква много усилия и средства. Стремейки се към нещо голямо, правя по-малки крачици; крачици, които не водят далеч, но ми носят удовлетворение и радост. Все по-често виждам шевици наоколо, чувам думата фолклор, познавам хора, които не просто танцуват народни танци, а го правят с желание. Все по-често получавам запитвания за картички с фолклорни мотиви. 
Помните ли тази картичка? Тогава бях горда със себе си, че успях да я направя. Не съм подозира, че ще предизвика интерес, но уви... Тези дни с мен се свърза едно момче, което искаше да му направя подобна картичка. Беше силно притеснен, дали ще успея да се справя навреме, но след като го уверих, че ще има картичката за празника пристъпихме към уточняване на детайлите. Момичето, за което е картичката се занимава с народни танци и пеене, интересува се от птици и е родом от Свиленград. Беше ясно, че картичката ще е с птички, а носията ще е от тракийска фолклорна област. Изискването беше да е малко по-голяма от стандартните, защото компанията е голяма и трябваше да има място всеки да напише по нещо. Това също много ме очарова - компанията демонстрира цялото си персонално внимание, което напоследък не е често срещано явление :) Веднага си пуснах народна музика и пристъпих към изпълнение. Да "ушиеш" носия от хартия не е никак лесно, но когато го правиш с желание и любов, се получава. Наистина вложих много чувство в тази картичка. По принцип всяка картичка я създавам с мисъл, но тази понеже е по така наболялата ми тема, ме изпълни. Какво се получи ли? След малко ще ви покажа резултата. Преди това много искам да споделя с вас реакцията на поръчителя, когато му изпратих снимки на готовата картичка: "просто съм впечатлен". Това ме навежда на мисълта, че и момичето, за което е предназначена, ще я хареса и това няма да е поредната картичка за рожденния й ден, а ще е специалната. Защото това е идеята на моите картички - да бъдат специални за притежателите си.
Честит рожден ден, мило момиче от Свиленград :) 
Желая ти вяра и любов да изпълват живота ти! 
Носи фолклорните традиции в себе си и ги разпространявай! 

Ето я и самата картичка, ще се радвам да чуя и вашите мнения :)
5 коментара:

Borqna каза...

Изумително!
Браво! Прекрасна е!
А написаното - едва ли по-добре мога да го кажа,
но ще запомня - "Днес празнуваме всички, защото..."

Благодаря ти за тази публикация!
Продължавай да ни радваш!
Успех!

Мария Ковачева каза...

Браво, Кате - гордея се с теб. Бъди здрава и се радвай на много успехи - затрогващи думи на благодарност и усмивки от удовлетвореност.

Katya Kovacheva каза...

Благодаря ви и на двете от сърце :) Радвам се, че успявам и с текст да трогна някой ;) Ще се опитам по-честичко да споделям и тук новостите.

Borqna каза...

Да знаеш, че има смисъл от това, което правиш в този блог тук. Че има хора, които с нетърпение очакват тази... глътка за душата.
Благодаря.

Katya Kovacheva каза...

Много, много ти благодаря, за окуражителните думи,Бо :)

Публикуване на коментар

С нетърпение очаквам и чета всеки ваш коментар!
Благодаря, че се отбихте в моето пространство!